Forsker: Mangfold og Multikultur Dreper Demokratiet ...

 
brexit really british rasisme nasjonalisme london uk
Chris Ostwald (54) fra butikken Really British i London

 

Etter Brexit og Trumps seier i USA har forståsegpåere, såkalte forskere og politikere over hele den vestlige verden kjempet om å forklare hvorfor folk gjorde opprør. Hva skjedde. Til og med her hjemme begynte politikere å snakke om «eliten» mot folket. Hadja Tadjik skrev minst ett innlegg i Dagbladet hvor hun prøvde å forstå hvorfor folket plutselig var imot eliten. Det samme gjorde (lo and behold) Knut Arild Hareide. Senterpartiet ble plutselig populister og begynte også å snakke høyt om folket mot eliten.

Det som er så fantastisk er at ingen av disse har forstått hva det dreier seg om. De tror at om bare folk får bedre økonomi, sikrere framtidsutsikter og mer likhet og inkludering vil demme opp for denne avskyen mot «eliten.»

Det er helt feil. Fakta er at de ikke kunne tatt mer feil.

Det handler om helt andre aspekter enn inntekt og sosiale forskjeller. Det handler om identitet. Eller mangelen på sådann. Det handler om at folk som ikke deler de liberale verdiene, blir for fort stemplet som rasister eller underutviklede mennesker. Det handler om mangelen på nasjonal enhetsfølelse og personlige verdier.

Men det har ikke politikerne fått med seg.

I vertfall ikke før nå.

Det måtte faktisk en britisk forsker til. Karen Stenner, forsker ved Griffith University i Brisbane.

Selvsagt.

En forsker fra et anerkjent universitet et det som må til. Eliten hører jo kun på eliten.  De lever i sine små ekkokamre.

Selv så omgåes jeg trolig flere personer fra både Pakistan og Syria enn det de som styrer landet, eller sitter i ledende posisjoner, gjør. Allikevel er det nettopp de som uttaler seg om inkludering og fordelene av multikulturalisme på vegne av folket. På vegne av meg og deg.

- Grunnleggende kulturelle og verdibaserte skiller ser ut til å være den viktigste forklaringen på det vi nå ser. Disse bryter med den klassiske høyre-venstre-aksen i økonomisk politikk, sier professoren.

Nettopp, og som jeg tidligere poengterte i bloggposten FRP ? Hva Nå? Så skriver jeg at jeg ønsker meg et politisk parti ute av den tradisjonelle høyre-venstre aksen nettopp av den samme grunn. Den er ikke relevant lengre. Folk vil ha et politisk parti som styrer til det beste for folket og som ikke baserer sine verdier på et tradisjonelt høyre/venstre syn.

I Aftenposten artikkelen med den korte overskriften «Vi må dyrke enhet fremfor mangfold og multikultur, mener forskere. Kun det kan sikre demokratiets fremtid» kan man lese om britiske Chris Ostwald (54) som bare ønsket å starte en liten butikk (Really British) men som straks befant seg midt i en nasjonal debatt om identitet, nasjonalisme og rasisme. Really British selger artikler med det britiske flagget, dronningbilder og andre saker man forbinder med De Britiske Øyer. Vanlige suvenirsaker ville jeg sagt men han ble kaldt rassist, angrepet og hatet. Han måtte til slutt ta ned Union Jack fra butikkens fasade. Kun rasister bruker flagg, må vite.

I samme artikkel konkluderer forsker Karen Stenner med følgende utsagn:

Enhet fremfor mangfold

For å stoppe veksten til ytre høyre og sikre fremtiden til vestlige demokratier, må de etablerte partiene endre sin retorikk og politikk, mener Haidt og Stenner.

- Et første skritt for å dempe splittelsene kan være å sørge for at immigrasjonen ikke er så høy at folk ikke kan integreres ordentlig. Det betyr ikke null immigrasjon, men at man unngår enklaver der folk ikke blander seg med hverandre, sier Stenner.

Videre tar de til orde for at den multikulturelle tilnærmingen til innvandring skrinlegges til fordel for en politikk som vektlegger assimilering og en felles nasjonal identitet.

- Symboler, ritualer og institusjoner som kan understreke fellesskap, enhet og samhold må vektlegges i mye større grad, sier Stenner.

 - Hun erkjenner at budskapet oppfattes som både kontroversielt og dystert i mange kretser, men hun mener alvoret i situasjonen ikke har sunket ordentlig inn ennå. Vestlige demokratier  - også de i Skandinavia - kan stå for fall dersom ikke flere forstår hva som foregår, advarer hun.

Vi kan moralisere så mye vi orker over hvordan vi vil at våre ideelle demokratiske borgere skal være, men demokratiet er på sitt tryggeste og toleransen blir maksimert når vi designer systemer som tar høyde for hvordan folk faktisk er. Vi må la alle få mulighet til å være sin beste versjon av seg selv, sier hun.

Vi får se om Europas politikere forstår budskapet denne gangen siden det faktisk kommer fra en av deres egne elitister, men jeg har mine tvil.

Hva tror du? Kommenter og del artikkelen!

 

#multikultur #asyl #innvandring #integrering #brexit #uk #london #british #britain #syria #pakistan #politikk #demokrati #nasjonalisme #økonomi #elite #Donald #Trump #donaldtrump 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Fafnir Sturlason

Fafnir Sturlason

38, Asker

Musiker. Filmskaper. Radikal. Akademiker. Skribent.& Sannhetssøkende Mørkemann. Jeg har alltid hatt et behov for å stille spørsmålstegn ved etablerte sannheter, om det så gjaldt kristendomsundervisningen i skolen, medias framstilling av internasjonal storpolitikk (Irak1, Irak2, Afghanistan, Libya, Syriakrigen osv osv) eller de bakenforliggende faktorene for den store flyktningkrisen vi så i 2015. Jeg vet ikke hvorfor, men folk flest ser ikke ut til å bry seg om fakta. De evner kanskje ikke å se hva som er faktorene BAK det som skjer i verden eller så er det at de rett og slett ikke orker å sette seg inn i hvordan ting faktisk fungerer. Denne uvitenheten, eller mangelen på lyst til å grave dypere, gjør at man sluker massemedias framstilling av enhver konflikt eller situasjon. Sannheten for dem presenteres i VG, Dagbladet og NRK. Svært få søker andre kilder. Få gidder å lese utenlandske aviser eller se utenlandske nyhetssendinger for å få et nyansert bilde. Enda færre oppsøker alternativ media. Som den nysgjerrige personen jeg er ønsker jeg å søke nye innfallsvinkler på nyhetssaker og utfordre eksisterende tankesett. Siden jeg jobber med og omgås stort sett akademikere, arbeiderparti-jugend og andre venstre-humanister er det umulig for meg å diskutere mine tanker og synspunkter på jobb eller med 90% av omgangskretsen. De er lukket for andre synspunkter enn den verdensoppfattelsen de selv deler. Jeg klarer ikke holde kjeft lenger, så dette er ment å fungere som en ventil for å unngå at trykkokeren eksploderer. :) Denne bloggen har ikke noe høyere mål enn å få rablet ned noen løse tanker om verden vi lever i.

Kategorier

Arkiv

hits